Kahve Nasıl Demlenir
Kahve Nasıl Demlenir?
Kahve, günümüzün en popüler içecekleri arasında yer alır. Birçok farklı türünün olduğu kahvenin bazen sıcak bazen ise soğuk halini beğenebiliyoruz. Kahve demlemek aslında birkaç dakikadan ibaret olan bir işlemdir ancak son zamanlarda çıkan kahvelerin farklı tekniklerle demlendiğini söylemek de mümkündür. Mare Mosso Caffe e Vendite olarak kahve türlerine göre farklı demleme tekniklerini uyguluyoruz. Bu durum kahvenin lezzetini direkt olarak etkileyebiliyor. Filtre kahve okulda, işte ve diğer birçok alanda sıklıkla tüketilen kahve çeşitleri arasında yer alıyor. Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen bu kahve çeşidinin farklı demlenme tekniklerinin olduğunu söylemek mümkün. Kahvenin lezzetini ve kokusunu direkt olarak etkileyen kahve çekirdeklerinin yeterince demlenmesi son derece önemlidir. Biz Mare Mosso Caffe e Vendite ekibi olarak kahvelerin demlenme sürelerini en ideal seviyeye ayarlıyoruz. Böylelikle kahve içerken alabileceğiniz tadı maksimum seviyeye ulaştırıyoruz.
Ortalama 5 – 6 dakika içerisinde demlenen kahvelerin kısa sürede servis edildiği Mare Mosso Caffe e Vendite’de onlarca farklı kahve çeşidi bulunmaktadır. Hem acı hem de tatlı kahvelerin yer aldığı kafede isteğinize uygun dilediğiniz kahveyi tercih edebilirsiniz. Kahve demlemek aslında oldukça basit bir iştir. Birkaç dakikadan oluşan kahve demleme sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmadan kahvelerinizi demleyebilirsiniz.
Türk Kahvesi Demleme
Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir lezzeti olan Türk kahvesinin lezzeti çekirdeği, çekilme ölçüsü ve pişirme tekniğinde gizlidir. Türk kahvesinin bol köpüklü ve lezzetli olması için soğuk su ile pişirilmesi gereklidir. Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran özellik ise telvesi ile birlikte tüketilmesidir. Türk kahvesi pişirmek için bir fincan kahveye yetecek kadar su ve dolu bir tatlı kaşığı kadar kahve yeterlidir. Kendi damak zevkinize göre sade veya şekerli yapabilirsiniz. Ocakta kaynayana kadar pişirmeniz, kaynama başladıktan sonra ise dökmeniz yeterli olacaktır. Türk kahveniz hazır olduktan sonra karıştırmayın, telvesi ile birlikte olduğundan dolayı, karıştırılırsa ağzınızda sürekli bir telve hissi alabilirsiniz.
Filtre Kahve Demleme Yöntemleri
Günümüzde çoğu kişi tarafından filtre kahvenin tek bir yöntem ile demlendiği biliniyor ancak bu durum yanlış. Pratik kahve demleme konusunda birçok farklı yöntemin olduğunu söylemek mümkün. Özellikle filtre kahvelerin birçok farklı demleme yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler tamamen kahvenin hazırlandığı ortama göre değişiklik gösteriyor. Mare Mosso Caffe e Vendite olarak filtre kahveleri sizler için en uygun olacak şekilde demlemekteyiz.
1. French Press ile Demleme
French press, pratik ve çabukluğuyla sıkça kullanılmaktadır. Elbette sadece kahve değil, bitki çayları içinde kullanılabilmektedir. French presste hazırlanan kahvenin ölçülerinin dengeli ayarlanması gereklidir, bu istenilen lezzeti en doğru şekilde almanızı sağlayacaktır. Kahvenizin French presse uygun çekilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
·200 ml kadar suya bir yemek kaşığı
filtre kahve yeterli olacaktır. Elbette bu ölçüyü siz kendinize göre
ayarlayabilir, daha sert ya da daha hafif olmasını sağlayabilirsiniz.
·Kahve ve kaynar suyunuzu French presse
koyduktan sonra hafifçe karıştırabilirsiniz. Bu, kahvenin su ile temasını tam
anlamıyla sağlayacaktır.
·Kapağı kapattıktan sonra press-baskı
işlemi yapmadan 4 dakika kadar demlenmesini bekleyiniz. Kahvenin renginden
yeteri kadar bekleyip beklemediğinizi anlayacaksınız.
·Yeterince bekledikten sonra kahveniz içilmeye hazır olacaktır.
2. Filtre Kahve Makinesi ile Demleme
En popüler filtre kahve demleme yöntemlerinden birisi ise filtre kahve makinesidir. Filtre kahve makinesi ile aradığınız lezzeti tam anlamıyla bulabilmeniz mümkündür. Bu makine ısınan suyu kahvenin üzerine akıtır ve demleme işlemi yavaş bir şekilde gerçekleşir. Unutmayın yavaş demlemek yüksek lezzet almaktır.
·Her filtre kahve makinesinin su ve kahve
haznesi vardır. Su haznesine yeterli
miktarda su ekleyiniz. Koyacağınız kahve oranıyla doğru orantılı olmasına
dikkat ediniz.
·Suyunuzu ekledikten sonra kahve
haznesine eğer kâğıt filtre kullanıyor iseniz kâğıt filtresini yerleştiriniz ve
kendi ölçünüzü ayarlayarak kahvenizi koyunuz. Kâğıt filtre kullanmıyorsanız
makinenin kendi metal filtresini kullanabilirsiniz.
·Koyduğunuz su miktarına ve makinenize göre kahvenizin hazır olma süresi değişebilmektedir. Ortalama 5-6 dakika içinde hazır olacaktır.
3. Makinesiz Filtre Kahve Demleme
Filtre kahve pişirme yöntemleri arasında her ne kadar French press veya makine kullanıldığı bilinse de makinesiz filtre kahve yöntemi de vardır. Bu pişirme yönteminde filtre kahve kağıdınızın olması yeterlidir.
·Kâğıt filtreye uygun çekilmiş kahvenizi
filtreye koyun.
·Filtreyi bir bohça haline getirin ve
ağzını bağlayın.
·Hazırladığınız filtre kağıdını fincanın içine veya demlemek istediğiniz ürünün içine koyun.
·Kaynar suyunuzu yavaşça filtre kağıdının
üzerine dökün.
·4 ila 5 dakika sonra kahveniz içime hazır olacaktır.
4. Cezvede Filtre Kahve Demleme
Bu muhtemelen daha önce duymadığınız bir yöntem olabilir. Filtre kahvenizi cezvede pişirebilirsiniz ancak kâğıt filtreye yine de ihtiyacınız olacak.
·Cezveye yeterli miktarda suyunuzu koyun.
Tam olarak kaynamayacak şekilde ısıtın.
·Tahmini olarak ortalama 80 dereceye
ulaştığında ocağın altını kapatın, eğer elektrikli kullanıyor iseniz düğmeyi
kapatınız. Ardından filtre kahvenizi kendi ayarınızda ekleyin.
·Yaklaşık 10-15 saniye kadar karıştırdıktan sonra bardağınıza yerleştirdiğiniz filtre kağıdına yavaşça dökün. Kahveniz içime hazır olacaktır.
Moka Pot ile Kahve Demleme
Moka pot aslında bir İtalyan cezvesidir. Alüminyum malzemeden yapılan ve pratik kahve hazırlama imkânı sağlayan bir üründür. Ocak üzeri kullanım ile yapılır, elektrikli değildir. Moka pot ile kahve demleme oldukça basit ve pratiktir.
·Moka potun alt haznesine, güvenlik
vanasının altına gelecek miktarda sıcak su koyun, demleme haznesine tamamı
dolacak şekilde kahvenizi koyun. Kahve miktarını kendi damak zevkinize göre
ayarlayabilirsiniz. 1 kişilik yapacaksanız eğer 15 gr. kadar (1.5 yemek kaşığı)
kahve ve 180 ml su koymanız yeterli olur. Kahvenin eşit dağılımı için hafifçe
vurabilirsiniz.
·Ardından moka potun üst kısmını
(kapağını) çevirin ve sıkıştırın. Contanın sıkıca kapandığından emin olun.
·Moka potunuzu orta ateşte ıstın ve alt
haznedeki su kaynamaya başladığında, kahveniz yavaşça demliğin üst kısmına
akacak.
·Bu sırada dinleyin, kaynama
gerçekleştikten sonra hazır olduğunda bir fokurdama sesi duymanız gerekecek.
Kahvenizin hazır olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.
·Moka potta kahveniz servise hazır olacaktır. Afiyetle içebilirsiniz.
Soğuk Demleme Yöntemi
Son yıllarda oldukça popüler bir lezzet haline gelen, coldbrew olarak adlandırılan ve soğuk demleme yöntemi olarak bildiğimiz bu metodu sizlerle paylaşmak istedik. Oldukça lezzetli bir kahve demleme yöntemidir. Zaman üzerine kuruludur.
·2 litre su ve 450 gr kadar kahvenizi bir
kaba koyun ve karıştırın.
·Koyduğunuz kabın ağzını sıkı bir şekilde
kapatın ve 12 saat boyunca bekleyin.
·Demleme süresi bittiğinde, kahvenizi
filtre kâğıt üzerinden geçirdikten sonra tüketime hazır olacaktır.
·Eğer kahveniz ince çekilmiş ise,
filtreleme işlemini iki kez yapabilirsiniz.
Dripile Kahve Demleme
Ülkemizde kullanımı oldukça yaygın bir hale gelen kahve demleme yöntemleri arasındadır. Aynı zamanda filtre kahve olarak bilinmektedir. Filtre kahvenin farklı bir demleme yöntemidir. Avrupa ve Kuzey Amerika’da kullanımı çok yaygındır. Drip kahve demleme, bir makine aracılığı ile yapılmaktadır. Temel mantığı sıcak suyun öğütülmüş kahveden geçirilmesiyle gerçekleşir. Bu yöntemde kahve çok iyi bir şekilde filtrelenir ve lezzet oranı yüksek olur.
·Drip kahve makinesi otomatik çalıştığı
için yapabileceğiniz sadece iki adım vardır.
·Makinenize 180 ml su ve 2 yemek kaşığı
kahve eklemeniz yeterlidir.
·Kalanını makine kendi yapacak ve
kahveniz kısa bir sürenin ardından içime hazır olacaktır.
Dripper ile Kahve Demleme
Oldukça pratik bir kullanım sağlayan dripper aparatları hem kullanım kolaylığı sağlıyor hem de kolayca temizlenebiliyor. Taşınabilir bir aparat olması bu yöntemi sıkça tercih edilen demleme yöntemlerinden biri yapıyor.
·Dripper aparatını fincanınızın üzerine
yerleştirin ve hazneye filtrenizi koyun.
·Orta büyüklükte öğütülmüş kahvenizi
kendi ölçünüzde filtreye koyun.
·Kaynar suyunuzu filtre kahvenin üzerinde
yavaşça gezdirin. Kahve damla şeklinde bardağa akmaya başlayacaktır. Damlama
bittikten sonra kahveniz tüketime hazır olacaktır.
·Sonrasında ise aparatı su ile
durulamanız yeterli olacaktır.
Espresso Kahve Demleme Yöntemleri
Espresso makineler tüm butik kafeler veya kahve dükkanlarında kullanılan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Basınç gücü ile çalışan bir sistemi vardır. Evde kullanıma pek uygun olduğu söylenemez. Ancak evde espresso yapımı için kullanabileceğiniz 3 yöntem vardır.
1. Moka Pot ile Espresso Demleme
Moka potlarda espresso makinelerine göre daha büyük filtre delikleri vardır. Bu sebeple çektirdiğiniz kahvenizin espresso çekiminden biraz daha kalın olması gereklidir.
·Moka potun alt haznesine 1 su bardağı su
koyun ve üst hazneye üzeri tamamen dolacak şekilde kahvenizi doldurun.
Parmağınız ile kahveyi hafifçe bastırarak yayabilirsiniz.
·Moka potun üst kısmını alt kısmına sıkıca
kapatın ve ocağa koyun. Orta ateşte yaklaşık olarak 2 ila 3 dakika gibi bir
sürede kahveniz hazır olacaktır. Yüksek ateş kahvenizin yanmasına ve acı bir
tat almanıza neden olacaktır. Bu yüzden orta ateş, lezzetli bir kahve için
idealdir.
·Su kaynamaya başladığında buharlar üst
hazneye ulaşacak ve kahveniz moka potun üst kısmına damlamaya başlayacaktır.
Kaynama sesini duyduktan sonra ocağı kapatın ve kahvenizin dolmasını bekleyin.
2. Aeropress ile Espresso Demleme
Aeropress 3. nesil bir kahve demleme yöntemidir.Bu
yöntem ile kahvenizi 10 ila 15 saniyede hazırlayabilirsiniz. Bu demleme
yönteminde taze öğütülmüş kahveniz bir baskı yardımı ile hazırlanır.
·Suyunuzu 80 ila 90 derecede ısıtın, ısı
ayarlı bir su ısıtıcısı yok ise kaynayan suyunuzu 4-5 dakika kadar
bekletebilirsiniz.
·Filtre kağıdınızı başlığa oturtun ve
altına bardağınızı yerleştirin. Fitre kahve kağıdınıza biraz su dökerek
gezdirin ve sonrasında bu suyu dökün. Bu kâğıdın ve bardağın ısınması için
yapılan bir işlemdir.
·İnce çekilmiş kahvenizi filtreye koyun,
ardından düz bir şekle girmesi için hafifçe sallayın. Sonrasında 45ml kadar su
ekleyin ve yaklaşık 30 saniye bekleyin. Kahve haznesinde oluşan baloncuklar,
blooming adı verilen çiçeklenme aşamasının belirtisidir.
·Sonrasında ise kalan suyu dairesel
hareketler ile kahvenin üzerinde gezdirerek dökün. Çok beklemeden kahvenizi bir
çubuk yardımı ile 10 saniye kadar karıştırın.
·Baskı yapacak olan itici parçayı yerleştirin ve yavaşça bastırın. Baskınızın çok sert ve dengesiz olmamasına dikkat edin. Kahve damlama işlemi bittiğinde kahveniz içmeye hazır olacaktır.